Att baka bullar när man är utomlands
Bullar

Att baka bullar när man är utomlands

Det är inte en självklarhet att man kan använda vatten i kranen när man ska baka utomlands.

Man måste då köpa med sig vatten hem eller ha en stor tunna med vatten som levereras till dig. Du kan heller inte ta vatten i kranen och tro att bara du koka upp den så är det rent vatten.

När vi bakar bullar på semestern utomlands får vi helt enkelt hoppa över vatten och tillsätta mjölk i stället. Då även vatten kostar pengar utomlands lägger vi på några slantar och köper mjölk i stället.

Du kan ju så klart ta med dig en avhärdningsfilter för att filtrera vattnet för då går det också bra att använda vattnet i olika ingredienser även om du ska koka en kopp kaffe till bullarna.

Så här ser avhärdningsfilter ut som du kan köpa med dig på semestern för att baka eller koka kaffe.
Så här ser avhärdningsfilter ut som du kan köpa med dig på semestern för att baka eller koka kaffe.

 

Att baka bullar när man är utomlands
Att baka bullar när man är utomlands

Hur bakar man smörbullar?

Här hittar du också recept på smörbullar

Att baka smörbullar är en härlig och tillfredsställande upplevelse som resulterar i mjuka, saftiga bullar med en rik smörsmak. Här är ett detaljerat recept på hur du kan göra smörbullar från grunden:

Ingredienser

För degen:

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk (fingervarm, ca 37°C)
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk salt
  • 150 g smör (rumsvarmt)
  • 14-15 dl vetemjöl

För fyllningen:

  • 150 g smör (rumsvarmt)
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk vaniljsocker

För pensling och garnering:

  • 1 ägg
  • Pärlsocker eller hackad mandel (valfritt)

Instruktioner

  1. Förbered degvätskan:
    • Smula ner jästen i en stor bunke.
    • Värm mjölken till fingervarm temperatur (ca 37°C) och häll den över jästen. Rör om tills jästen lösts upp helt.
  2. Blanda degen:
    • Tillsätt socker, salt och det rumsvarma smöret i mindre bitar.
    • Börja tillsätta vetemjöl lite i taget, och arbeta degen tills den blir smidig och släpper från kanterna på bunken. Du kan använda en hushållsassistent eller knåda för hand.
  3. Låt degen jäsa:
    • Täck bunken med en ren kökshandduk och låt degen jäsa på en dragfri plats i ca 45-60 minuter, eller tills den har fördubblats i storlek.
  4. Förbered fyllningen:
    • Blanda rumsvarmt smör, strösocker och vaniljsocker i en skål tills det blir en jämn och krämig smet.
  5. Forma bullarna:
    • När degen har jäst klart, stjälp upp den på en lätt mjölad arbetsyta och knåda den lätt.
    • Dela degen i två delar för att göra det lättare att hantera.
    • Kavla ut varje del till en stor rektangel, ca 0,5 cm tjock.
  6. Fyll och rulla:
    • Bred ut hälften av fyllningen jämnt över den utkavlade degen.
    • Rulla ihop degen från långsidan till en rulle och skär den i ca 2-3 cm breda skivor.
  7. Jäs bullarna:
    • Lägg bullskivorna på en bakplåt klädd med bakplåtspapper. Täck med en kökshandduk och låt jäsa ytterligare 30-45 minuter.
  8. Förbered för gräddning:
    • Sätt ugnen på 225°C (200°C om du använder varmluft).
    • Vispa upp ägget och pensla försiktigt bullarna. Strö över pärlsocker eller hackad mandel om så önskas.
  9. Grädda bullarna:
    • Grädda bullarna i mitten av ugnen i 8-10 minuter, eller tills de är gyllene och genomgräddade.
  10. Låt svalna:
    • Ta ut bullarna från ugnen och låt dem svalna på ett galler under en kökshandduk för att behålla fuktigheten.

Tips

  • För extra smak kan du tillsätta lite kardemumma i degen.
  • Om du vill ha ännu rikare smak, använd äkta vaniljpulver istället för vaniljsocker i fyllningen.
  • Smörbullar är godast nygräddade, men de går utmärkt att frysa. Tina dem i rumstemperatur eller värm dem lätt i ugnen innan servering.

Njut av dina hembakade smörbullar med en kopp kaffe eller te!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *