Bakning

Tekakor

Enkel och god recept

Tekakor är en klassisk svensk brödtyp som är en favorit bland många. Dessa mjuka bröd med en lätt sötma är perfekta till frukost eller som en lätt lunch. Tekakor kan varieras i smak och form och är relativt enkla att baka själv.

Traditionellt sett görs tekakor med mjöl, jäst, socker, salt, sirap, mjölk och smör. Degen arbetas samman och får sedan jäsa innan den kavlas ut och skärs till önskad storlek. Efter en andra jäsning gräddas tekakorna i ugnen tills de är gyllenbruna och mjuka.

Det finns många olika recept på tekakor och vissa inkluderar till exempel lingonsylt eller ost. Tekakor kan också frysas och tinas upp vid behov vilket gör dem till ett praktiskt alternativ för den som vill ha färskt bröd till hands.

 

Tekakors historia

Tekakor är ett traditionellt svenskt bröd som har funnits i århundraden. Ursprungligen bakades tekakor i en stekpanna över öppen eld men numera bakas de i ugnen.

Namnet “tekaka” kommer från det engelska ordet “tea cake” som betyder “tebröd”. Det är ett bröd som traditionellt serveras till te men det passar lika bra till frukost eller som ett mellanmål.

Tekakor har funnits i Sverige sedan 1700-talet men det var först på 1900-talet som de blev populära över hela landet. Det berodde delvis på att man då började använda jäst i brödet vilket gjorde att det blev mjukare och luftigare.

Idag finns det många olika varianter av tekakor och man kan variera receptet genom att tillsätta olika kryddor och smaker. Vanliga ingredienser är mjöl, jäst, mjölk, smör eller margarin, socker eller sirap och salt.

Tekakor är ett enkelt bröd att baka och det är också ett bröd som passar bra till att frysa in och ta fram vid behov.

 

Grundläggande ingredienser i tekakor

Tekakor är en klassisk svensk bakelse som är enkel att göra och passar perfekt till frukost eller mellanmål. För att göra de goda och saftiga tekakorna behöver man några grundläggande ingredienser.

Vetemjöl

Vetemjöl är en av de viktigaste ingredienserna i tekakor. Det ger degen en mjuk och elastisk konsistens och gör att tekakorna blir saftiga. Det finns olika typer av vetemjöl men vanligt vetemjöl fungerar utmärkt för att baka tekakor.

Jäst

Jäst är en annan viktig ingrediens i tekakor. Det är jästen som får degen att jäsa och ger tekakorna sin luftiga konsistens. Det finns olika typer av jäst men vanlig jäst fungerar utmärkt för att baka tekakor.

Mjölk

Mjölk är en annan viktig ingrediens i tekakor. Det ger degen en mjuk och saftig konsistens och gör att tekakorna blir extra goda. Man kan använda både vanlig mjölk och havremjölk för att baka tekakor.

Smör

Smör är en viktig ingrediens i tekakor. Det ger degen en härlig smak och gör att tekakorna blir extra saftiga. Man kan använda både vanligt smör och veganskt smör för att baka tekakor.

Salt

Salt är en viktig ingrediens i tekakor. Det ger degen en balanserad smak och gör att tekakorna blir extra goda. Man behöver inte använda mycket salt men det är viktigt att ha med det i degen.

Med de ovan nämnda ingredienserna kan man göra de mest fantastiska tekakor som passar perfekt till frukost eller mellanmål.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *