Bakning,  Efterrätt

Citronmarängpaj

En enkel och läcker efterrätt

Citronmarängpaj är en populär efterrätt som ofta serveras på fester och tillställningar. Denna paj består av en smörig pajskal och en syrlig citronkräm som täcks av en fluffig marängtopping. Pajen är enkel att göra och kan anpassas efter personliga preferenser genom att justera mängden socker och citron.

För att göra citronmarängpajen börjar man med att baka pajskal genom att mixa krossade digestivekex med smält smör och sedan pressa ut blandningen i en pajform. Därefter tillagas citronkrämen genom att blanda äggulor, socker, citronsaft och majsstärkelse i en kastrull och sedan sjudas på svag värme tills krämen tjocknar. Slutligen vispas äggvitorna till ett hårt skum och tillsätts socker och vatten som sedan blandas med citronkrämen och gräddas i ugnen tills marängtoppingen är gyllenbrun.

 

 

Vad är citronmarängpaj

Citronmarängpaj är en klassisk efterrätt som består av en pajskal fyllt med en len citronkräm och toppad med en mjuk och fluffig maräng. Den är söt och syrlig på samma gång, och är en favorit hos många.

För att göra en citronmarängpaj behöver man först baka ett pajskal av smör och digestivekex. Därefter görs fyllningen av äggulor, kondenserad mjölk, citronzest och citronsaft. Fyllningen hälls sedan i pajskalet och gräddas i ugnen tills den har stelnat.

När pajen har svalnat tillräckligt läggs marängen på toppen av fyllningen och gräddas sedan i ugnen tills den är gyllenbrun. Marängen kan göras på olika sätt men vanligtvis görs den av äggvitor och socker som vispas till en mjuk och fluffig konsistens.

Citronmarängpaj kan serveras som den är eller med en klick grädde eller glass. Det är en enkel och läcker efterrätt som passar perfekt till festliga tillfällen eller som avslutning på en god middag.

Historien om citronmarängpaj

Citronmarängpaj är en klassisk dessert som har varit populär i många år. Dess ursprung är oklart men det finns några teorier om dess historia.

En teori är att citronmarängpajen härstammar från Frankrike där den kallas tarte au citron meringuée. Det sägs att den första citronmarängpajen skapades av en konditor i Limoges på 1800-talet. Sedan dess har pajen spridit sig över hela världen och blivit en favorit bland många.

En annan teori är att citronmarängpajen kommer från England. Det sägs att den första pajen gjordes av en kvinna vid namn Elizabeth Raffald på 1700-talet. Hon inkluderade ett recept på citronmarängpaj i sin kokbok “The Experienced English Housekeeper”, som publicerades 1769.

Citronmarängpajen består av en smördegspajfyllning med en krämig citronfyllning och ett toppskikt av italiensk maräng. Det är en sötsyrlig och krämig dessert som är perfekt för alla tillfällen.

Idag finns det många olika varianter av citronmarängpajen med olika typer av pajskal och marängtoppingar. Men oavsett hur den tillagas är det svårt att motstå den läckra kombinationen av syrlig citron och söta maräng.

 

Ingredienser i citronmarängpaj

Citronmarängpaj är en klassisk efterrätt som består av en krämig citronfyllning och en fluffig marängtopp på ett smuligt pajskal. Här är ingredienserna som behövs för att göra en läcker citronmarängpaj:

Citronfyllning

 • 5 stora äggulor
 • 1 burk sötad kondenserad mjölk à 397 g
 • 1 dl färskpressad citronjuice
 • 3 msk finrivet citronskal
 • 3 1/2 dl strösocker
 • 150 g smör

Marängtopp

 • 4 äggvitor
 • 2 1/2 dl strösocker
 • 3/4 dl vatten

Pajskal

 • 14 stycken digestivekex
 • 100 g smör

För att göra pajskal krossa digestivekexen till smulor och blanda med smält smör. Tryck ut blandningen i en pajform och grädda i ugnen i cirka 10 minuter tills skalet är gyllenbrunt.

För citronfyllningen vispa äggulorna tillsammans med kondenserad mjölk, citronjuice, citronskal och strösocker i en kastrull. Låt sjuda på medelvärme under omrörning tills krämen tjocknar. Ta av från värmen och rör i smöret tills det smälter. Häll fyllningen i pajskalen och låt svalna.

För marängtoppen, vispa äggvitorna till ett fast skum. Koka upp socker och vatten i en kastrull tills temperaturen når 120 grader Celsius. Häll sockerlagen i en tunn stråle i äggvitorna medan du vispar. Fortsätt vispa tills marängen är blank och fast. Spritsa eller bred marängen över citronfyllningen.

Servera pajen kyld och njut av den sötsyrliga smaken av citron och den fluffiga marängtoppen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *