Äppelkaka med smör
Den fick ett stort pluss här hemma
Jag hittade ett recept på en äppelkaka med smör hos Niiinis. Jag har testat en del olika recept på äppelkakor och denna fick ett stort pluss tecken här hemma. Den kommer jag göra fler gånger då den både var enkel att göra och mycket god.
Gör denna äppelkaka
En äppelkaka ska vara saftig och god. Ha en smak av kanel och kunna serveras både med eller utan vaniljsås eller vaniljvisp. Denna kaka har allt detta-tycker vi här hemma i alla fall. Det kanske ser ut som om det är många ingredienser, men det är mest kryddor. Ta fram alla innan du börjar och speciellt smöret som är lättare att vispa ihop med sockret när det är mjukt. Jag tycker inte om kardemumma så den kryddan hoppade jag över, men det är en smaksak.
- 150 g smör
- 2 dl socker
- 3 st ägg
- 3 dl mjöl
- 1 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker
- 1/2 dl mjölk
- 3 st äpplen beroende på storlek
- 25 g smör
- 2 msk råsocker
- 2 tsk kanel
- 2 tsk kardemumma
- 2 tsk vaniljsocker
- pärlsocker
- Sätt ugnen på 175 grader innan du börjar vispa ihop smör och socker så allt går ihop.
- Vispa ner ett ägg i taget.
- Vispa ner mjöl. bakpulver, vaniljsocker och ägg så att det blir en smet.
- Lägg bakplåtspapper i en springform som är 24 cm i diameter och smörj kanterna med smör.
- Bred ut smeten i formen.
- Skala äpplena och ta bort kärnhuset. Skär dom i tunna skivor.
- Ha i 25 g smör i en stekpanna och lägg i äpplena. Häll på råsocker, kanel, vaniljsocker och kardemumma. Stek skivorna tills dom har mjuknat.
- Lägg ut äpplena ovanpå kakan. Häll över det smör- och kryddblandningen som är kvar i stekpannan över äpplena. Tryck till lite med en sked innan du strör över pärlsocker.
- Grädda kakan längst ner i ugnen i ca 40 minuter.
- Servera kakan med eller utan sås eller glass.