Bakning

Mjölsorter

Special sorter

När man bakar och lagar mat används det mjöl för att få ihop till en deg eller sås. “Vanligt” vetemjöl kan användas till allt, men det finns också en hel del andra olika sorters mjölsorter. Dom kan man använda om man vill gå ett steg högre på sina bakverk eller mat.

Flera mjölsorter på hyllorna

Det finns en hel del olika sorters mjölsorter på hyllorna idag. Nedan är tre stycken utav dom som jag har tittat närmare på.

Kakmjöl är gjort av finmalet vete precis som vanligt vetemjöl men kakmjölet har en lägre proteinhalt som påverkar bildandet av gluten. Kakmjöl kan också kallas för Self Rising Vetemjöl då det innehåller bakpulver och vetestärkelse. Du kan använda det när du bakar sockerkakor, småkakor eller kaffebröd då du inte behöver bakpulver.

mjölsorter

En mjölsort för bröd

Manitoba cream är ett siktat bagerivetemjöl som har blivit malt av vårvetet i sverige. Den har en mycket hög proteinhalt som gör att mjölet har en enorm jäskraft och binder mycket vätska. Då blir bröden extra saftiga och fylliga. Själva namnet på mjölet har ingenting med Kanada att göra även om Manitoba är en provis i kanada. Genom att byta ut hälften av vanligt vetemjöl när du bakar mot detta så kommer du att märka en stor skillnad. Men man kan också byta ut allt mjöl mot detta.

 

mjölsorter

 

Pizzamjöl är ett finmalet mjöl från vårvetet med hög proteinhalt. Precis det som behövs om du vill ha en fin pizzadeg. Här kommer ett recept på en snabb pizzadeg du kan göra alla dagar i veckan. Av nedan får du fyra stycken pizzor på 250 gram.

 • 700 g / ca 12 dl pizzamjöl
 • 2 tsk salt
 • 50 g jäst
 • 1 tsk socker
 • 5 dl fingervarmt vatten

 

 • Sätt på ugnen på så hög temperatur du kan. Ställ in en plåt så den blir varm.
 • Blanda alla ingredienser i maskin och kör tills degen släpper bunken.
 • Dela degen i fyra delar och forma till bollar genom att vika in kanterna under degen.
 • Strö ordentligt med mjöl över degen och jobba med fingertopparna från mitten ut mot kanten tills du får den storlek du vill ha på pizzan. Om du låter två centimeter av kanten vara så får du höga fina kanter.
 • Lägg över bottnarna försiktigt på bakplåtpapper och låt dom vila i femton minuter
 • Lägg på det du vill ha på din pizza och baka klart pizzan på den varma plåten tills den har fått fin färg. I 275 graders ugn brukar det ta ungefär nio minuter.

 

mjölsorter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *