Okategoriserade

Rabarbergrottor

Istället för dom traditionella hallongrottorna

Dom vanligaste grottorna man brukar baka är dom traditionella hallongrottorna. Varför inte baka rabarbergrottor istället nu nör du kanske har i rabatten. Eller har köpt i butiken nu när det finns. Det går självklart att baka året runt om man har sparat och fryst in. Dessa rabarbergrottor är enkla att göra.

Här kommer ett enkelt recept på rabarbergrottor

När man ser dom där små goda kakorna så tror man att det kan vara svårt att få dom så där runda och fina. Det är det inte och dessa går snabbt att göra. Av egen erfarenhet så kan jag tipsa om att inte göra hålen för stora för då jäser kakorna över kanten och dom blir inte så där runda och fina. Det är bakpulver i degen så därför måste man tänka på att dom blir lite porösare än vad man rullat dom. Inte mycket utan bara lite.

Det blir 40 stycken om man ser till att göra alla bitar lika stora. Jag kommer berätta hur jag har gjort, men har du ett annat sätt som du tycker är bättre så använd det.

 

rabarbergrottor

Här kommer ingredienserna

  • 200 g rabarber
  • 3 dl socker
  • 300 g smör som är rumsvarmt
  • 6 dl mjöl (360 g)
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver

Börja med rabarbern

Ansa och skär rabarbern i små bitar. Det är inte så noga då dessa ska koka upp. Lägg dom i en kastrull tillsammans med 1 dl socker. Koka ihop det och låt stå och småputtra i ungefär 10 minuter. Rör runt så rabarbern faller isär lite. Ställ undan och låt allt kallna.

Fortsätt med degen

  • Börja med att sätta ugnen på 200 grader. Ställ ut 40 stycken mindre formar på en plåt så det är klart.
  • Rör smör och dom resterande 2 dl socker som är kvar så att du får ihop det mesta. Antingen för hand eller i maskin.
  • Blanda i mjöl, vaniljsocker och bakpulver och blanda ihop allt till en deg.

 

rabarbergrottor

 

  • Forma små runda kulor av degen och lägg dom i formarna

Så här gjorde jag för att få lika stora bitar

  • Dela degen i mitten så att du har två. Dessa ger 20 st av varje degbit
  • Dela sedan dessa i mitten så att du har fyra degbitar som är lika stora. Dessa ger nu 10 stycken av varje degbit
  • Här kan man självklart rulla ut en degbit och dela i tio, men jag delade mina fyra i mitten så att jag fick till slut åtta stycken. Sen delade jag dom i fem och fick till slut 40 st små bitar

 

hallongrottor

  • Nu får du leta efter någonting att göra ett litet hål. Jag använde min limepress och för att den inte skulle fastna i bollen så doppade jag den i vaniljsocker och inte mjöl
  • Fyll hålen med rabarberkompott
  • Grädda kakorna i ungefär 12 minuter. Se till att dom får lite färg
  • Låt dom kallna på plåten då flyttar du dom för fort går dom lätt sönder

 

hallongrottor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *