Bakning

Rabarbertider

Ta hand om dina rabarber

Att ha rabarber i sin trädgård är underbart. Nu när det är rabarbertider ska man passa på att äta och göra olika saker utav dom. Det beror lite på hur mycket rabarber man får i sin trädgård och vad man tycker om. Det brukar finnas rabarber i affären att handla om man inte har trädgård och odlar själv. Det första jag brukar göra när rabarbern kommer är rabarberkaka. Det går både fort och är gott. Tyvärr går kakan åt ganska fort men då är det bara att göra en ny. Det finns många recept när det gäller rabarberkaka men det enklaste är nästan godast.

Vill du göra något annat med din rabarber kan du också göra kräm, saft och olika efterrätter.

När det är rabarbertider

På våren när dom små knopparna börjar komma fram kan man sätta en hink eller plastback över knopparna. Då kommer rabarbern igång snabbt och du får upp smal spröda rabarberstänger. Dom kallas också för glasrabarber. Det är något du kan tänka på till nästa år. Nu när det är rabarbertider och om du har mycket över kan du också frysa ner dom till senare tillfälle. Skär stjälkarna i skivor ungefär en centimeter tjocka och lägg ner dom i plastpåsar. Jag brukar väga dom så jag vet att jag har till exempel femhundra gram i varje påse. Då är det enkelt att ta fram och göra kräm paj eller något annat.

rabarbertider
Vet du att du ska få bekanta över och du vill bjuda på något kan du snabbt göra en rabarberkaka.
 • 3 st ägg
 • 2,5 dl socker
 • 3 dl vetemjöl
 • 2-3 stjälkar rabarber
 • ca 100 g smör
 • 2 msk pärlsocker-om du vill ha

rabarbertider

 

 • Sätt ugnen på 175 grader och smörj och bröa en form. Jag brukar sätta bakplåtspapper runt kanterna
 • Vispa ihop ägg och socker så det blir riktigt pösigt.
 • Tillsätt mjölet och vispa ihop till en jämn smet som du sedan häller i din form
 • Skär rabarbern i bitar och häll över smeten.
 • Skiva det kalla smöret över kakan och strö på pärlsocker om du vill ha
 • Grädda kakan mitt i ugnen i ungefär 25-30 minuter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *