Bakning

Crunchy äppelsmulpaj

Crunchy och gott

Kan man egentligen kalla det smulpaj när det inte är någon smulpaj i botten? Äppelkaka är med smet och paj är med antingen ett pajskal under eller över. Så jag säger väl äppelsmulpaj då jag inte vet vad man ska kalla denna enkla efterrätt eller nått gott till fikat.

I en äppelsmulpaj kan du använda både nötter och havregryn

Vill man bara ha havregryn i ditt smul ersätter du vetemjölet med bara havregryn. Du kan också mixas sönder antingen allt eller hälften av havregrynen i en matberedare. Då blir den mer fin. Om du inte vill ha den mer crunchy. Havregrynen kan ersättas med både havrekross eller steel cut Oats. En äppelpaj kan du också göra vegansk med mjölkfritt smör eller glutenfri med glutenfritt havregryn och mandelmjöl. Det finns så många sätt att göra det på så att alla kan äta.

 

äppelsmulpaj

Antingen skär du äppelbitarna i skivor och lägger i ett fint mönster i en form, eller så skär du äpplena i mindre bitar så att alla är lite olika. Blanda med några matskedar kanel och strösocker. Jag brukar blanda i lite vaniljsocker också.

äppelsmulpaj

När du sen gör ditt smul som du ska ha ovanpå äpplena finns det lite olika sätt att göra det på. Antingen smälter du smöret och blandar med det du vill ha i; havregryn, socker, mjöl, nötter, sirap, kokos eller det du har hemma.  Eller så nyper du ihop smöret med det andra. Det är vad du tycker är lättast. Du kan också ha i lite flingsalt för att både få sött och lite salt.

En enkel och snabb äppelsmulpaj

  • 125 g  kallt smör
  • 2 dl mjöl
  • 1 dl  havregryn
  • 1 1/2 dl  socker
  • 1/2 – 1 tsk  flingsalt 

Skär smöret i mindre bitar och nyp ihop med resten av ingredienserna.

Se till att du får smul över alla äpplena.

Grädda smulpajen i 200 grader i ungefär 20-25 minuter tills du får en fin färg.

Servera med antingen en klick vaniljglass, grädde eller vaniljsås.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *