Allmänt

Bättre med en digital termometer

Termometer till perfektion

Det är många som går “på känn” när det gäller temperatur på mat och till och med när man bakar bröd. Men en termometer kan hjälpa dig till den perfekta maten och färdiga brödet. Och visst finns det en del att välja emellan. När jag var liten så hade min mamma en sån där liten rund termometer. Och den använde hon när hin gjorde någon stek i ugnen. Men strecken var så små så man såg ju inte exakt vad det blev för temperatur egentligen. Och dom finns faktiskt att köpa än idag och kallas för stektermometer. Men det är bättre med en digital termometer då du verkligen kan få den exakta temperaturen du vill ha på det du lagar. Och det finns från dom allra enklaste till dom mer avancerade.

Bättre med en digital termometer

Som jag skrev så finns det enklare digitala termometrar för hundra kronor ungefär att handla. Dom fungerar alldeles utmärkt om du bara vill sticka in den i något du lagar. Både i ugnen och i kastrullen. Dom brukar kräva ett batteri och det gör nog alla hur avancerad man än vill ha. Och en termometer kan du faktiskt använda mer än vad du tror.

Du kan använda en termometer både till kött, fisk, kyckling och bakverk såsom bröd. Och det är super om man inte vet om det riktigt är klart. Eller om man vill ha sitt kött på någon speciell temperatur. Vissa vill ha det medium medans andra vill ha det rosa eller till och med rött. Du kan också med fördel använda en digital termometer när du ska göra kola och står och kokar socker.

Vilka temperaturer är det som gäller?

Det allra viktigaste när det gäller mat och temperatur är att ALL mat måste minst upp till 70-72 grader för att bakterier ska dö. Låter lite läbbigt, men det är för att vi inte ska bli sjuka ifall någon finns i produkten.

Bättre med en digital termometer

Det som många kanske inte använder termometern till är när man bakar bröd. Jag har börjat göra det och tycker att det är super. Då slipper jag lyfta på brödet för att se att det fått fin färg under och kan knacka på brödet för att se om det är färdigt. Så när det gäller bröd så ska man ha 94 grader vid ljust bröd och bakar du ett grövre bröd kan du vänta till 96-98 grader. Man kan till och med använda termometern när det gäller potatis. Man brukar säga att det ska vara 96 grader och vid färsk Potatis 94 grader.

Se till att ha extra batteri hemma

När det gäller kola och socker som ska kokas brukar det stå i receptet vilka grader det är som gäller. Men man kan säga att överlag brukar det vara 125 grader ifall man gör knäck eller seg kola. Vill man göra hårda kolor som är lite sega inuti så är det mellan 140-145 grader och vid 160 grader är smeten totalt karamellfast.

Så jag tycker absolut att ni ska investera i en digital termometer. Och när du väl har börjat använda den kommer det att bli svårt att sluta. Se till att du har ett extra batteri hemma just till din termometer. För man kan bli väldigt besviken om man inte har något hemma när man väl står där och ska använda den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *