Chokladtårta med bär
Allmänt

Det här ska du tänka på när du använder choklad

Lite tips

Alla älskar vi väl choklad. Men ibland blir det inte som vi vill när vi använder den. Den blir inte sådär blank och fin eller god som vi vill. Och det kan ibland bero på att vi har för bråttom eller så gör vi helt enkelt fel.

Chokladtårta med bär
Chokladtårta med bär

När man använder sig av choklad och man vill att det ska bli riktigt bra och gott så skan man tänka på vilken kvalitet på chokladen man använder. Det du kan göra är att smaka på chokladen du tänker använda, och tycker du att den är god att äta direkt så kan du använda den. Tycker du inte om hög kakaohalt så gå ner några procent om du tycker den är godare.

Lättaste sättet att smälta

Vissa säger att man inte ska smälta choklad i mikron. Men det går alldeles utmärkt. Men smält den inte i för hög watt. Tryck eller skruva ner den om du kan på din mikro. För värmer du den på för hög värme så kan den brännas och då är den inte god längre. Tycker du att det är smidigare att smälta choklad över ett vattenbad fungerar det också. Se till att vattnet inte bubblar ner i din bunke bara där du har chokladen.

Viss choklad är ganska tjocka och då kan du istället använda knappar. I dag finns dom både i mörk, ljus och vit och är praktiskt att använda då man slipper stå och hacka chokladen på en skärbräda. Och ibland blir det ju bara en massa flis som man inte får med. Annars kan du använda rivjärnet och riva chokladen om du vill. Och det kan du använda till garnering på en tårta till exempel.

I många recept ska du temperera chokladen. Och innan man provat att göra det kan man tycka att det låter både jobbigt och svårt. All choklad som du köper ute i butik är redan tempererad. Det för att den ska vara blank och hård. Och när man tempererar choklad ska man smälta ner den till en viss temperatur beroende på vilken sorts choklad det är. Sen kyler man ner den till en viss temperatur innan man använder den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *