Okategoriserade

Näringsvärde

Näringsämnen

Det är många som pratar om näringsvärde på produkter. Näringsvärde är den mängd näringsämnen som en produkt innehåller och är fristående från innehållsdeklarationen. Standard är att man anger värdena per 100 gram och energin i kilojoule och kilokalorier.

Det finns två sätt att deklarera näringsdeklarationer på produkter.

Den obligatoriska varianten innehåller energi, fett, mättat fett, kolhydrater, sockerarter, protein och salt. Sen finns det en utförligare variant där den obligatoriska näringsdeklarationen kompletteras med enkelomättat fett, fleromättat fett, polyoler, stärkelse, fiber, vitaminer och mineraler. Vitaminer och mineraler får anges om varan innehåller minst en viss procent av det dagliga referensintaget av vitaminer eller mineraler per 100 g, 100 ml eller per portion. Om förpackningen endast innehåller en portion. För drycker gäller att de ska innehålla minst  7 procent och för övriga livsmedel minst 15 procent av det dagliga referensintaget.

Om du vill räkna ut näringsvärdet på en maträtt du gjort finns det sidor på nätet som omvandlar produkterna. Man måste kunna väga ingredienserna och lägga till dom i en lista och så räknas allt ut.

Topp 5 vitaminer vi behöver : B, C, D, E och K.

Topp 5 mineraler vi behöver : Järn, kalium, kalcium, magnesium och zink.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *