Vaktelägg
Små men naggande goda
Vaktelägg är något som har kommit tillbaka, men kan fortfarande vara svårt att få tag i ibland. Man får nästan fråga butiken man brukar handla i om dom kommer att köpa in dom.
Ett vaktelägg har 30 % mer gula än ett vanligt hönsägg. Dessutom har dom 5 gånger mer fosfor, 7 gånger mer järn, 6 gånger mer vitamin B1, 15 gånger mer vitamin B12, koppar och zink.
Vaktelägg tillagar man precis som vilket ägg som helst och du kan både koka, steka och pochera dom. Det enda är att dom är mycket mindre. Vissa tycker att dom smakar annorlunda mot ett vanligt ägg, men eftersom dom har mer gula än ett vanligt så blir dom mer matiga.
Det som kan vara lite jobbigt är att skala vakteläggen. Det är mycket pilligt, men för att det ska bli lite lättare så ska du koka vaktelägg i ca 2 -3 minuter. Lägg dom sen i 2 delar kallt vatten och 2 del ättiksprit i 5 minuter. Sen ska det vara lättare att skala dom.