Vill du synas här? Kontakta info@blogbiz.se

Vitkål är nyttigt och kan vara en ersättare

Det går att använda till mycket

Brukar du köpa vitkål ? Många tror att den är väldigt svår att göra något med eller är till och med svår att tillaga, men det är faktiskt tvärtom. Vitkål går att göra mycket med. Vitkålen är en bladrik vit, grön eller till och med röd växt som odlas och är en grönsak. Den härstammar från den vilda kålen och är närbesläktad med broccoli, blomkål, brysselkål och savoykål.

Alla kålsorter innehåller kalcium, järn, fiber, c-vitaminer och betakaroten som är ett ämne som kroppen omvandlar till A-vitamin. Dom vitaminerna är viktiga och skyddar kroppen från fria radikaler. Kålen innehåller också rikligt med K-vitaminer och folsyra.

Det vanligaste man brukar göra med vitkål är nog kåldolmar och kålpudding. Vill du göra något mer avancerat som också tar lite tid är hemgjord surkål. Men du kan också stuva vitkål, göra kålsoppa, rosta vitkålen i ugnen eller göra en god coleslaw

Stuvad vitkål är jättegott och du kan ha det till både korv, kyckling, bacon, fläsk eller vad du vill. Och antingen äter du det bara till eller så har du också potatis till. Men den är jättebra att ersätta potatis med.

  • 500 gram vitkål
  • 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl med grädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk hackad persilja (valfritt)
  • 1 krm riven muskot (valritt)
  1. Koka upp 1,5 liter vatten med 0,5 tsk salt i en kastrull med lock
  2. Rensa under tiden vitkålen. Ta bort de yttersta bladen om de är fula
  3. Dela och klyfta vitkålen och skär bort den grova stammen.
  4. Skär vitkålsklyftorna i strimlor eller mindre bitar som du önskar
  5. Koka vitkålsbitarna i kastrullen under lock i 5 minuter och häll av vattnet i ett durkslag
  6. Stuvningen: Smält smöret i en kastrull
  7. Rör i mjölet
  8. Tillsätt mjölken under omrörning lite i taget och rör till en jämn stuvning. Tillsätt ev. grädde
  9. Koka stuvningen i 5 minuter och rör då och då. Akta så det inte bränns
  10. Tillsätt vitkålen och koka upp
  11. Smaka av med salt, vitpeppar samt ev. hackad persilja samt riven muskot.

 

Lämna ett svar

Till startsidan