Här ser vi god wienerbröd med vaniljkräm. Läs också vidare hur du bakar dem.
Bullar

Du sparar tid om du köper bakverk i stället för att baka själv!

Wienerbröd är en populär bakelse som är känd för sin smöriga och fluffiga konsistens samt sitt knapriga yttre.

Här ser vi god wienerbröd med vaniljkräm. Läs också vidare hur du bakar dem.
Här ser vi god wienerbröd med vaniljkräm. Läs också vidare hur du bakar dem.

Denna godbit kan varieras på många olika sätt, men en klassisk och omtyckt variant är med vaniljkräm fyllning. Nedan finns ett enkelt och läckert recept på wienerbröd med vaniljkräm.

Ingredienser:

  • 25 gram jäst
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1 dl socker
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk kardemumma
  • 7-8 dl vetemjöl
  • 200 gram smör (rumstempererat)
  • Vaniljkräm (färdigköpt eller hemlagad)

Gör så här:

  1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervärme och häll över jästen. Rör om tills jästen har löst sig.
  2. Tillsätt ägget, socker, salt, kardemumma och mjölet, lite i taget. Arbeta degen väl tills den är smidig och släpper från bunken.
  3. Täck bunken med en kökshandduk och låt degen jäsa i ca 30 minuter.
  4. Kavla ut degen till en rektangel på en lätt mjölad arbetsyta. Bred ut det rumstempererade smöret över degen.
  5. Vik degen på mitten och kavla ut den igen. Vik degen på mitten en gång till och kavla ut den en sista gång.
  6. Skär degen i rutor eller snurror och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Låt wienerbröden jäsa i ca 30 minuter.
  7. Grädda wienerbröden i 225 grader i ca 10-15 minuter, eller tills de har fått en gyllenbrun färg.
  8. När wienerbröden har svalnat helt, gör en skåra i varje bröd och fyll dem med vaniljkräm.

Vaniljkräm:

  • 2 1/2 dl mjölk
  • 1/2 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 äggulor
  • 2 msk maizena

Gör så här:

  1. Värm mjölken tills den är nästan kokande. Tillsätt socker och vaniljsocker.
  2. Vispa äggulorna och maizena i en skål. Häll i den varma mjölken under omrörning.
  3. Häll tillbaka smeten i kastrullen och låt sjuda under omrörning tills krämen tjocknat.
  4. Låt vaniljkrämen svalna och fyll wienerbröden med den.

Wienerbröd med vaniljkräm är en perfekt bakelse att bjuda på till fikat eller som en lyxig efterrätt. Genom att följa detta recept kan du enkelt göra egna, hemlagade wienerbröd som kommer att imponera på både familj och vänner. Njut av att baka och smaka på denna klassiker!

Du slipper planera själv och dessutom slipper du släpa hem tunga kassar med mat och kanske missat att handla något. Jag har fastnat för Linas Matkasse för det finns flera olika matkassar som man kan välja emellan. Du får din matkasse levererad hem till din dörr varje eller varannan vecka med både ingredienser och recept.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *