Okategoriserade

Börja planera första advent

Vad är godare än saffransbullar till advent

En liten tradition är att inte äta något juligt förrän första advent. Lussebullar, julmust eller glögg kan absolut planeras men inte ätas förrän då. Och nu planeras det för fullt inför bak och tillbehör. Och det är ju så kul.

Saffran är så dyrt så man skulle kunna låna 1000 kr för att kunna köpa mer än bara 5 gram saffran.

Det finns massor av recept på just lussekatter, lussebullar eller vad du än kallar dom. Och här är ett som det bakats efter många gånger.

 • 2 paket saffran
 • 2 dl strösocker
 • 2 msk vatten – eller rom
 • 50jäst
 • 5 dl mjölk (3%) – rumsvarm
 • 175smör – rumsvarmt
 • 0,5 tsk salt
 • 1314 dl vetemjöl – + lite mjöl till utbakning

Pensling och dekoration

 • 1 st ägg
 • 1 dl russin
 1. För att få ut mer smak från saffranet kan du stöta det i en mortel med 1 tsk av sockret. Lägg saffranet i rommen eller vattnet och rör om. Låt stå 30 minuter.Skär smöret i tärningar.
 2. Smula jästen i en bunke och blanda ner mjölken, smör och saffran och vätskan
 3. Tillsätt resten av sockret, salt och mjöl. Arbeta degen 15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand. Låt den jäsa under bakduk eller plast i ca 1 timme
 4. Lägg russinen i lite vatten ca 30 minuter. Häll av vattnet.
 5. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda den lite och baka ut till lussebullar, ca 40 stycken enkla eller 20 stycken dubbla (för 1 sats). Tryck i russinen
 6. Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
 7. Sätt ugnen på 225 grader
 8. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 8–10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

  Det är äppeltider nu och du kan göra äppelkakor

  Att ha ett äppelträd eller päronträd i sin trädgård är ju hur mysigt och härligt som helst för alla människor. Att äta direkt ifrån trädet samt att plocka dem eller göra någonting utav dom. Men vad gör du med alla äpplen om du har mycket och inte riktigt hänger med att äta alla ?! Be dina barn och barnbarn plocka äpplen åt dig om du inte orkar plocka dem själv.

  Baka med äpplen är jättegoda om du lägger i massor av socker på dem. Samt om du även kan plocka  och du kan baka allt ifrån mjuka kakor eller pajer. Och när du bakar med äpplen kan du både riva dom på rivjärn eller skära dom i mindre bitar.

  Du kan också prova att göra en tjockpannkaka med äppelskivor i. Antingen som dom är eller doppa dom i kanel eller socker. Samt även hälla sirap på äpplen innan du lägger in dem i ugnen.

   

  Grädda dina äpplen i ugnen i tid och otid

  Har du mycket äpplen kan du spara dom genom att torka dem eller lägg dem i ugnen. Du kan äta dom torkade äpplen som chips eller blanda ner dem i din müsli. Skiva dem tunt, gärna med en mandolin eller en riktigt vass kniv. Pudra äppelskivorna med socker och kanske kanel, vanilj eller kardemumma om du vill ha mer smak.

  Du kan torka dina äppelskivor på olika sätt. Det bästa är att använda en torkugn men har du ingen kan du torka dom i din ugn på 75 grader. Det tar minst 5 timmar innan dom är helt torkade.

  Sen förvarar du dom i en tät burk så dom håller sig krispiga.

  Vill du hellre göra äppelmos kan du då använda äpplen som är kantstötta också. Dom ska ju mosas. Sen kan du frysa in äppelmosen och ta fram när du behöver. Men tänk på att inte fylla påsen eller buken hela vägen upp.

  Baka alla dina kakor i ugnen och tänk på att granska ugnen ordentligt så att du inte bränner äpplen eller päron som du har i ugnen. De kan nämligen bli brända om du ej tar hand om dem ordentligt. Tänk också att varje gång du plockar äpplen ska du göra det varsamt så att du inte gör illa dig eller någon annan gör illa sig. Det är superviktigt när man plockar äpplen att man tänker på allt som sker innan man låter det ske.

Planera noga innan du skapar frukt av äpplen och päron för det kan vara bra att göra det

Vill du dessutom hellre göra äppelmos av andra saker kan du då använda äpplen som är kantstötta eller brända också. Dom ska ju mosas på olika sätt innan du lägger dem i en kastrull. Sen kan du frysa in äppelmosen och ta fram när du behöver i små påsar i stället för stora påsar. Men tänk på att inte fylla påsen eller buken hela vägen upp så att du kan spara dem i en påse efteråt och inte behöva slänga dem. Detta kan vara en svår balansgång om man inte vet hur man ska göra dessa saker. Fundera en extra gång och sedan tänk på vad det är du gör med alla dessa päron och äpplen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *