Höstgryta
En saftig och god höstgryta
Nu när det är kallare så kan det vara gott med en mustig höstgryta. Och har du också kantareller som du inte har använt så kan du använda dessa.
Grytan är lätt att göra och proteinet i grytan är fläskfilé.
Servera grytan tillsammans med ett gott hemgjort potatismos.
4 portioner
- fläskfilé – 500-600 g
- smör
- flingsalt
- peppar
- 0,75 l kantareller
- 0,5 purjolök
- 1 rödlök
- 1 msk vetemjöl
- 0,5 flaskaporter – , 33 cl
- 3 dl vispgrädde
- 2 msk viltfond
- 1 tsk kinesisk soja
- 3 msk lingonsylt
- 5 enbär – krossade
- 1 tsk timjan
- 1 dl lingon – färska eller frysta
- Putsa filén och skär i skivor. Bryn köttet i smör. Krydda med salt och peppar. Ställ åt sidan.
- Ansa svampen. Skölj och strimla purjolöken. Skala och klyfta rödlöken.
- Fräs svamp och lök i smör i en panna.
- Pudra över mjölet och rör om. Tillsätt porter, grädde, fond, soja, lingonsylt, enbär och timjan och koka upp.
- Lägg i köttet och koka sakta under lock cirka 5 minuter. Blanda i lingonen.