Vill du synas här? Kontakta info@blogbiz.se

En ört

Ingefära är en ört som fler och fler använder i både maträtter och drycker. Det är en tropisk växt med bambuliknande stammar. Den har också ljusgula blommor och röda fruktkapslar. Plantan kan blir 1,5 meter hög.

Ingefäran växer under jorden och används som smaksättare. Om du vill använda ingefära som du köper i affären är det lättaste sättet att skala ingefäran med en sked. Då kommer du åt överallt istället för att använda en skalare då mycket av ingefäran försvinner.

Har du köpt en stor bit av ingefära kan du frysa in den skalad så du kan förlänga hållbarheten. Och då är det lättare att riva den sen på ett rivjärn.

Ingefärste

Du gör ett gott och uppfriskande ingefärste enkelt genom att koka upp 3 dl vatten. Sen blandar du ner 1 msk riven ingefära och 1/2 dl färskpressad citron och häller upp i en kopp.

Inlagd ingefära

Det är väldigt populärt med inlagda grönsaker idag. Och du kan också göra inlagd ingefära som håller i 2 – 3 veckor i kylskåpet.

  • 300 g ingefära
  • 1/2 dl ättiksprit
  • 1 dl socker
  • 1 1/2 dl vatten

Skala och skär ingefära i tunna skivor. Lägg i en kastrull och häll på vatten så det täcks.

Låt koka 5 minuter

Häll av vattnet och spola av i kallt vatten. Lägg i en ren burk.

Koka upp ättika, socker och vatten i en kastrull.

Häll över ingefäran och låt svalna innan du ställer den i kylen.

Lämna ett svar

Till startsidan