Bakning

Mjuk pepparkaka blir saftigare med lingonsylt

En enkel hemlighet

Mjuk pepparkaka är en traditionell svensk kaka som ofta serveras under julen. Kakan är kryddig och mjuk men ibland kan den också vara torr. Ett sätt att göra mjuk pepparkaka saftigare är att tillsätta lingonsylt i smeten. Lingonsylten ger inte bara en härlig smak utan också en saftigare kaka.

Att använda lingonsylt i mjuk pepparkaka är en gammal husmorsknep som har överlevt genom åren. Lingonsylten ger fukt och smak åt kakan vilket gör den mer aptitlig. Dessutom är lingon rika på antioxidanter och vitamin C, vilket gör kakan lite nyttigare än om man inte hade tillsatt lingonsylt.

Det finns många olika recept på mjuk pepparkaka med lingonsylt men grundreceptet är oftast detsamma. Det är viktigt att smeten inte vispas för mycket för då kan kakan bli seg och inte lika luftig. Istället ska ingredienserna röras försiktigt tillsammans. Sedan är det bara att låta kakan stå någon dag före servering så att smakerna kan utvecklas och kakan blir ännu saftigare och mindre smulig.

 

Grundrecept för mjuk pepparkaka

Ingredienser

För att göra en mjuk pepparkaka behöver du följande ingredienser:

Ingrediens Mängd
Smör 150 g
Strösocker 1 1/2 dl
Ägg 2 st
Vetemjöl 3 dl
Bakpulver 2 tsk
Pepparkakskrydda 2 tsk
Mjölk 1 dl

Steg-för-steg instruktioner

För att göra en mjuk pepparkaka följer du dessa enkla steg:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull och låt det svalna något.
  3. Vispa strösocker och ägg pösigt i en bunke.
  4. Blanda vetemjöl, bakpulver och pepparkakskrydda i en annan bunke.
  5. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten och tillsätt smöret och mjölken. Rör om försiktigt tills allt är väl blandat.
  6. Häll smeten i en smord och bröad form.
  7. Grädda i mitten av ugnen i ca 35-40 minuter.
  8. Låt kakan svalna något innan du serverar den.

 

För att göra en saftigare mjuk pepparkaka kan man tillsätta lingonsylt i smeten. Lingonsylten gör kakan saftigare och ger den en härlig smak av jul. Man kan också byta ut en del av mjölken mot gräddfil eller turkisk yoghurt för att få kakan saftigare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *