Bakning

Så mycket olika semlor

Fettisdagen närmar sig

När det gäller vissa dagar som finns uppskrivna i almanackan och vi traditionellt följer så brukar dom vara vissa dagar. Det är dom fortfarande, men butikerna följer dom inte riktigt längre. Kräftor finns nu året runt i butiker och man äter kräftor lite när som helst och samma sak gäller fettisdagen då vi ska smaska på semlor. Det börjar säljas semlor väldigt tidigt nu i butiker och när man frågar ifall någon egentligen vet när fettisdagen är så vet dom inte det. Och nu finns det så mycket olika semlor i butikerna så man kan välja och vraka. I vissa fall är det ju jättebra då det är på grund av allergier, men det finns också helt andra semlor.

Så mycket olika semlor

Den “rikgiga” fettisdagen är snart och det är den 21 februari. Inte många dagar kvar. Frågan är om man kommer att fira den så mycket då många redan har ätit flera semlor och kanske smakat på dom helt crazy semlorna som man kan hitta i butikerna nu. Den vanligaste är ju med semelbullen, mandelmassa och grädde. Men sen finns det ju vanilj-, chokladsemla och gud vet allt. Och jag har hittat ännu flera ovanliga semebullar.

Så mycket olika semlor

Många butiker och caféer har alldeles för mycket grädde på sina semlor. Det är vad jag tycker så det är självklart en smaksak, men att hitta dom där mindre små semlorna tycker jag är ännu godare. Då blir man inte så där jättelätt om man till exempel vill ta en efter maten. Den semlan som jag tycker har försvunnit nu ute i butikerna är semmelwrappen. Den var ju helt hysterisk under 2015 som var en tunn vetedeg som kavlades ut och fylldes med mandelmassa och grädde och veks ihop som en wrap.

Är man allergisk mot mandelmassa eller inte tycker om det så kan man antingen köpa en semla med vaniljkräm i eller varför inte en med Nutella istället. Den brukar också toppas med nutellagrädde istället för vanlig grädde.

Ovanliga semlor

Sen finns det städer som gör sina speciella semlor eller bagare som gjort sin egna touch på en semla. ja, det finns en del semlor att välja emellan.

  • 2016 om Fremlan. Friterade bollar av mandelmassa som serverades med grädde att doppa i.
  • Falukorvsemlan som är en snittad falukorv som är fylld med mandelmassa och potatismos istället för grädde.
  • Den dyraste semlan som kommit fram för nästan tusen kronor: guldsemlan. Champagnegrädde och bladguld.
  • Gin och tonic. En “vanlig” semla med gin smaksatt i mandelmassan och grädden i tonic och agavesirap.
  • Korv med bröd. En avlång bulle istället för rund som är fylld med en korv av mandelmassa och grädde. Ketchupen är dekorerad med gelé.

Jag tror inte att jag skulle vilja smaka en enda utav dessa semlor om jag ska vara ärlig. Det är lite för mycket för min smak. Jag har smakat både vaniljsemla och chokladsemla och det är nog så lång som jag kommer att räcka mig till. Sen att jag har sett att man gjort en tårta i form av en semla är en annan sak. Den smakar i alla fall “vanlig” tårta och inga konstiga smaksättningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *